História Sushi
Čo je v súčastnosti slávna japonská kulinárska pochúťka, bol na začiatku vynález z omnoho pratického hľadiska. Obyvatelia juhovýchodnej Ázie začali v siedmom storočí n.l. používať fermentáciu ryže ako pomôcku pri prezervácii rýb. Takto prezervovaná ryba je v Japonsku známa už 1300 rokov a nazýva sa Nare-Sushi. Tento proces ale vyžadoval 2 mesiace až 1 rok, kým sa ryba dala konzumovať. Preto v sedemnáctom storočí n.l. japonec Matsumoto Yoshiichi z Eda (dnešné Tokyo) pozmenil recept a pridal k suši ocot. Ten skrátil dobu prípravy a taktiež dodal príjemnú kyslosť. Ďalšia zmena prišla v roku 1820, keď Hanaya Yohei z Eda začal predávať kúsky čerstvej surovej ryby spolu s octovou ryžou priamo z pouličného stánku. Táto forma suši, akú poznáme dodnes a ktorá prvýkrát obsahovala surovú rybu, si získala veľkú obľubu pre jej rýchlu prípravu a čerstvosť. Malé kúsky ľudia jedli rukami alebo bambusovými paličkami priamo na ulici alebo v divadle. Bola populárna aj počas druhej svetovej vojny ako predchodca dnešných suši stánkov. V USA bol veľký rozmach suši v sedemdesiatych rokoch, a dnes sa nachádzajú suši stánky po celom svete.
Na prípravu Sushi sa používajú nasledujúce pomôcky:
Bambusová podložka
Santoku nôž
Bambusové paličky